Bosanski Milanovac: Uređenjem puta do povratka mještana

  • 30.6.2014.

Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", čije je sjedište u Banjaluci, juče je u selu Bosanski Milanovac udaljenom dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta organizovalo akciju čišćenja i uređenja puta.

Prema riječima predsjednika udruženja Nikole Dronjka, u akciji je učestvovalo pedesetak članova, a pomogla im je i nekolicina povratnika.

- Put koji povezuje Bosanski Milanovac sa svijetom je bio zarastao u grmlje i šiblje i bilo je gotovo nemoguće saobraćati, osim terenskim vozilima. Na poziv mještana, organizovali smo akciju uređenja puta - istakao je Dronjak.

On je dodao da su u razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti dobili čvrsta obećanja da će uskoro početi saniranje ovog makadamskog puta. Dronjak ističe da je Udruženje "Grmeč" do sada organizovalo niz humanitarnih akcija, a nedavno su pomagali građanima Sanskog Mosta koji su bili ugroženi nedavnim poplavama.

- Slične akcije ćemo organizovati i u drugim povratničkim selima koja su prilično zapuštena - kaže Dronjak.

Sanski paroh Alen Marić, koji je obišao učesnike akcije, rekao je da je u Bosanskom Milanovcu obnovljeno samo petnaestak domaćinstava. Dodao je da je u ovom podgrmečkom selu prije rata bilo više od stotinu domaćinstava.

- Mještani danas mahom žive na području Srpske ili u Srbiji. Mladi nisu zainteresovani da se vrate zbog loše infrastrukture - istakao je Marić.

Izvor: D. K., "Glas Srpske"
https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/panorama/bosanski-milanovac-uredjenjem-puta-do-povratka-mjestana/156925


Postavljanje stolarije

31.12.2019.

Ovih dana je završeno postavljanje stolarije, kao što možete da vidite na priloženim fotografijama.

Saznajte više

Donatorsko veče u Staroj Pazovi za Manastir Milanovac

13.11.2019.

Pozivamo sve naše zemljake, prijatelje i ljude dobre volje koji mogu i hoće pomoći da završimo naš Manastir, da se u što većem broju okupimo i sakupimo prilog kako bi se nastavili radovi na Manastiru.

Saznajte više

Milanovčan pobjednik konkursa za najbolju fotografiju

31.10.2019.

Nagradu za najbolju fotografiju foto-konkursa Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u kategoriji prirodna dobra Republike Srpske osvojio je naš Milanovčan Vladimir Tadić (poznatiji kao Svjetlopis).

Saznajte više

Prikupljanje donacija za izgradnju manastira

29.10.2019.

U akciji prikupljanja donacija za prozore - fasadu za Manastir Milanovac, jedan prozor jedna porodica - 10 m2 fasade jedna porodica se javilo 27. porodica, svaka porodica 500 KM koje su donirale za stolariju koja je iznosila 15.000 KM.

Saznajte više

Slava Manastira Milanovca

21.9.2018.

Na Praznik Rođenja Presvete Bogorodice u novoosnovanom Manastiru Milanovcu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije predvodio je svečano slavsko evharistijsko sabranje. Ovo je prva slava Manastira Milanovca od kako je odlukom Sv. Arhijerejskog Sinoda naznačen kao Manastir.

Saznajte više

Borenović u posjeti Sanskom Mostu

15.12.2015.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović posjetio je danas opštinu Sanski Most, gdje je razgovorao sa vjerskim, lokalnim i federalnim zvaničnicima o aktivnostima na pružanju pomoći srpskim povratnicima na ovom području.

Saznajte više

Episkopi Joanikije i Atanasije osvetli temelje novom manastiru i novo crkveno zvono u Krajini

28.9.2015.

Na Krstovdan 27.septembra 2015. godine u mjestu Bosanski Milanovac kod Sanskog Mosta a pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u ovom mjestu osvećen je novoizgrađeni temelj budućeg konaka pri ovom hramu.

Saznajte više