Borenović u posjeti Sanskom Mostu

  • 15.12.2015.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović posjetio je danas opštinu Sanski Most, gdje je razgovorao sa vjerskim, lokalnim i federalnim zvaničnicima o aktivnostima na pružanju pomoći srpskim povratnicima na ovom području.

Nakon posjete, Borenović je prenio da će Vlada FBiH pomoći će sa 50.000 KM obnovu dva vjerska objekta na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke SPC-a, ističući da će federalno Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica u januaru naredne godine objaviti javni poziv za obezbjeđenje sredstava za obnovu vjerskih objekata na prostoru te eparhije.

On je danas u Sanskom Mostu imao sastanke sa Njegovim preosveštenstvom episkopom bihaćko-petrovačkim Atanasijem, te načelnikom opštine Sanski Most Mustafom Avdagićem, kojem su prisustvovali i ministar raseljenih lica i izbjeglica FBiH Edin Ramić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan.

Borenović je naveo da je tokom razgovora sa predstavnicima udruženja srpskih povratnika u tu opštinu dogovoreno više manjih projekata koje će Vlada FBiH podržati.

On je naveo da je vrijednost radova elektrifikacije više sela na području opštine Sanski Most, u koje su se Srbi vratili, oko pola miliona maraka, dodajući da je tokom boravka u ovoj opštini razgovarano i o rekonstrukciji puta kroz centar mjesta Lušci Palanka.

- Govorilo se i o velikom kapitalnom projektu koji bi trebalo da bude realizovan u narednim godinama, a riječ je o povezivanju Sanskog Mosta i Banjaluke, kao i o održivom povratku koji bi bio omogućen organizovanijom poljoprivrednom proizvodnjom, putem koje bi Srbi povratnici imali veću šansu da opstanu u mjestima u koja su se vratili - rekao je Borenović.

On je posjetio dva zaseoka Bošnjake i Bosanski Milanovac, gdje je povratničkim srpskim domaćinstvima dovedena struja, što je ocijenio kao "pozitivan signal koji znači normalizaciju uslova bez kojih se ne može ni živjeti ni izvršiti povratak".

Izvor: https://www.narodnaskupstinars.net/?q=la/vijesti/borenovi%C4%87-u-posjeti-sanskom-mostu


Postavljanje stolarije

31.12.2019.

Ovih dana je završeno postavljanje stolarije, kao što možete da vidite na priloženim fotografijama.

Saznajte više

Donatorsko veče u Staroj Pazovi za Manastir Milanovac

13.11.2019.

Pozivamo sve naše zemljake, prijatelje i ljude dobre volje koji mogu i hoće pomoći da završimo naš Manastir, da se u što većem broju okupimo i sakupimo prilog kako bi se nastavili radovi na Manastiru.

Saznajte više

Milanovčan pobjednik konkursa za najbolju fotografiju

31.10.2019.

Nagradu za najbolju fotografiju foto-konkursa Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u kategoriji prirodna dobra Republike Srpske osvojio je naš Milanovčan Vladimir Tadić (poznatiji kao Svjetlopis).

Saznajte više

Prikupljanje donacija za izgradnju manastira

29.10.2019.

U akciji prikupljanja donacija za prozore - fasadu za Manastir Milanovac, jedan prozor jedna porodica - 10 m2 fasade jedna porodica se javilo 27. porodica, svaka porodica 500 KM koje su donirale za stolariju koja je iznosila 15.000 KM.

Saznajte više

Slava Manastira Milanovca

21.9.2018.

Na Praznik Rođenja Presvete Bogorodice u novoosnovanom Manastiru Milanovcu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije predvodio je svečano slavsko evharistijsko sabranje. Ovo je prva slava Manastira Milanovca od kako je odlukom Sv. Arhijerejskog Sinoda naznačen kao Manastir.

Saznajte više

Bosanski Milanovac: Uređenjem puta do povratka mještana

30.6.2014.

Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", čije je sjedište u Banjaluci, juče je u selu Bosanski Milanovac udaljenom dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta organizovalo akciju čišćenja i uređenja puta.

Saznajte više

Episkopi Joanikije i Atanasije osvetli temelje novom manastiru i novo crkveno zvono u Krajini

28.9.2015.

Na Krstovdan 27.septembra 2015. godine u mjestu Bosanski Milanovac kod Sanskog Mosta a pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u ovom mjestu osvećen je novoizgrađeni temelj budućeg konaka pri ovom hramu.

Saznajte više