Фондација Манастир Милановац

Иако већ деценијама живе и раде далеко од родног краја истинске патриоте, племенити људи и велики народни добротвори покренули су бројне акције којима настоје да се обезбиједе услови и омогући безбједан повратак што већег броја прогнаног српског становништва на подручје општине Сански Мост, које је у ратном вихору, у јесен 1995. године, протјерано са својих огњишта.

Истина, и поред многих ратова и буна српски народ на овом поднебљу се одржао, а велике заслуге за то припадају народним добротворима, који су се кроз историју бринули да га унаприједе у просвети и духовности. Тако су се послије масовног егзодуса на предратна имања почеле враћати поједине породице у српска насеља, као што су Босански Милановац, Дабар, Кљевци, Јелашиновци, Горњи и Доњи Липник и друга села санске општине која су, без обзира на честе промјене административних граница кроз историју, од котара до котара, од среза до среза, од општине до општине, од ентитета до ентитета, увијек остајала на истом поднебљу и у Босни и Херцеговини.

То је чињеница која се мора уважити и коју су као реалност прихватили многи разумни људи и одлучили да се врате родном крају и милом завичају. Да би се у новонасталим околностима разбиле све баријере и вјештачки наметнуте предрасуде народни добротвори су се побринули и покренули акције да се упоредо са повратком прогнаних обнове и православне богомоље, које као светионици улијевају духовну снагу и сигурност повратничкој популацији.

Актуелности

Дешавања у Милановцу

Постављање столарије

31.12.2019

Ових дана је завршено постављање столарије, као што можете да видите на приложеним фотографијама.

Сазнајте више

Донаторско вече у Старој Пазови за Манастир Милановац

13.11.2019

Позивамо све наше земљаке, пријатеље и људе добре воље који могу и хоће помоћи да завршимо наш Манастир, да се у што већем броју окупимо и сакупимо прилог како би се наставили радови на Манастиру.

Сазнајте више

Милановчан побједник конкурса за најбољу фотографију

31.10.2019

Награду за најбољу фотографију фото-конкурса Викимедијине заједнице Републике Српске, у категорији природна добра Републике Српске освојио је наш Милановчан Владимир Тадић (познатији као Свјетлопис).

Сазнајте више
Фондација Манастир Милановац

Сазнајте више о фондацији

Фото/видео галерије

Милановац у објективу

 

Преглед фотогалерија

Босански Милановац
Преузето из књиге аутора Радован Јовић: На Шушњару ветар Шумарица - Срби Санског Моста на искушењу времена (Стр. 228-254) Издавач: УГ „Слово Нања Лука, 2017.
Милановац, 22-23.9.3019.
Традиционално окупљање у Милановцу 22-23.9.3019.
Коријени - Босански Милановац (видео)
Емисија Коријени - Босански Милановац (видео)
Славиша Крунић - "Ветерани рата" (видео)
Припадници три супростављене армије сада раде једни уз друге у фирми "Sector Security" коју је основао Славиша Крунић 2000. године у Бањалуци. Извор: Institute for War & Peace Reporting
Како доћи до нас?

Босански Милановац на мапи


Погледајте већу мапу