Босански Милановац: Уређењем пута до повратка мјештана

  • 30.6.2014.

Завичајно удружење Сањана "Грмеч", чије је сједиште у Бањалуци, јуче је у селу Босански Милановац удаљеном двадесетак километара од Санског Моста организовало акцију чишћења и уређења пута.

Према ријечима предсједника удружења Николе Дроњка, у акцији је учествовало педесетак чланова, а помогла им је и неколицина повратника.

- Пут који повезује Босански Милановац са свијетом је био зарастао у грмље и шибље и било је готово немогуће саобраћати, осим теренским возилима. На позив мјештана, организовали смо акцију уређења пута - истакао је Дроњак.

Он је додао да су у разговору с представницима локалних власти добили чврста обећања да ће ускоро почети санирање овог макадамског пута. Дроњак истиче да је Удружење "Грмеч" до сада организовало низ хуманитарних акција, а недавно су помагали грађанима Санског Моста који су били угрожени недавним поплавама.

- Сличне акције ћемо организовати и у другим повратничким селима која су прилично запуштена - каже Дроњак.

Сански парох Ален Марић, који је обишао учеснике акције, рекао је да је у Босанском Милановцу обновљено само петнаестак домаћинстава. Додао је да је у овом подгрмечком селу прије рата било више од стотину домаћинстава.

- Мјештани данас махом живе на подручју Српске или у Србији. Млади нису заинтересовани да се врате због лоше инфраструктуре - истакао је Марић.

Извор: Д. К., "Глас Српске"
https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/panorama/bosanski-milanovac-uredjenjem-puta-do-povratka-mjestana/156925


Постављање столарије

31.12.2019.

Ових дана је завршено постављање столарије, као што можете да видите на приложеним фотографијама.

Сазнајте више

Донаторско вече у Старој Пазови за Манастир Милановац

13.11.2019.

Позивамо све наше земљаке, пријатеље и људе добре воље који могу и хоће помоћи да завршимо наш Манастир, да се у што већем броју окупимо и сакупимо прилог како би се наставили радови на Манастиру.

Сазнајте више

Милановчан побједник конкурса за најбољу фотографију

31.10.2019.

Награду за најбољу фотографију фото-конкурса Викимедијине заједнице Републике Српске, у категорији природна добра Републике Српске освојио је наш Милановчан Владимир Тадић (познатији као Свјетлопис).

Сазнајте више

Прикупљање донација за изградњу манастира

29.10.2019.

У акцији прикупљања донација за прозоре - фасаду за Манастир Милановац, један прозор једна породица - 10 м2 фасаде једна породица се јавило 27. породица, свака породица 500 КМ које су донирале за столарију која је износила 15.000 КМ.

Сазнајте више

Слава Манастира Милановца

21.9.2018.

На Празник Рођења Пресвете Богородице у новооснованом Манастиру Милановцу, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије предводио је свечано славско евхаристијско сабрање. Ово је прва слава Манастира Милановца од како је одлуком Св. Архијерејског Синода назначен као Манастир.

Сазнајте више

Бореновић у посјети Санском Мосту

15.12.2015.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић посјетио је данас општину Сански Мост, гдје је разговорао са вјерским, локалним и федералним званичницима о активностима на пружању помоћи српским повратницима на овом подручју.

Сазнајте више

Епископи Јоаникије и Атанасије осветли темеље новом манастиру и ново црквено звоно у Крајини

28.9.2015.

На Крстовдан 27.септембра 2015. године у мјесту Босански Милановац код Санског Моста а при храму Рођења Пресвете Богородице у овом мјесту освећен је новоизграђени темељ будућег конака при овом храму.

Сазнајте више