Бореновић у посјети Санском Мосту

  • 15.12.2015.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић посјетио је данас општину Сански Мост, гдје је разговорао са вјерским, локалним и федералним званичницима о активностима на пружању помоћи српским повратницима на овом подручју.

Након посјете, Бореновић је пренио да ће Влада ФБиХ помоћи ће са 50.000 КМ обнову два вјерска објекта на простору Епархије бихаћко-петровачке СПЦ-а, истичући да ће федерално Министарство за избјеглице и расељена лица у јануару наредне године објавити јавни позив за обезбјеђење средстава за обнову вјерских објеката на простору те епархије.

Он је данас у Санском Мосту имао састанке са Његовим преосвештенством епископом бихаћко-петровачким Атанасијем, те начелником општине Сански Мост Мустафом Авдагићем, којем су присуствовали и министар расељених лица и избјеглица ФБиХ Един Рамић и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Велимир Сакан.

Бореновић је навео да је током разговора са представницима удружења српских повратника у ту општину договорено више мањих пројеката које ће Влада ФБиХ подржати.

Он је навео да је вриједност радова електрификације више села на подручју општине Сански Мост, у које су се Срби вратили, око пола милиона марака, додајући да је током боравка у овој општини разговарано и о реконструкцији пута кроз центар мјеста Лушци Паланка.

- Говорило се и о великом капиталном пројекту који би требало да буде реализован у наредним годинама, а ријеч је о повезивању Санског Моста и Бањалуке, као и о одрживом повратку који би био омогућен организованијом пољопривредном производњом, путем које би Срби повратници имали већу шансу да опстану у мјестима у која су се вратили - рекао је Бореновић.

Он је посјетио два засеока Бошњаке и Босански Милановац, гдје је повратничким српским домаћинствима доведена струја, што је оцијенио као "позитиван сигнал који значи нормализацију услова без којих се не може ни живјети ни извршити повратак".

Извор: https://www.narodnaskupstinars.net/?q=la/vijesti/borenovi%C4%87-u-posjeti-sanskom-mostu


Постављање столарије

31.12.2019.

Ових дана је завршено постављање столарије, као што можете да видите на приложеним фотографијама.

Сазнајте више

Донаторско вече у Старој Пазови за Манастир Милановац

13.11.2019.

Позивамо све наше земљаке, пријатеље и људе добре воље који могу и хоће помоћи да завршимо наш Манастир, да се у што већем броју окупимо и сакупимо прилог како би се наставили радови на Манастиру.

Сазнајте више

Милановчан побједник конкурса за најбољу фотографију

31.10.2019.

Награду за најбољу фотографију фото-конкурса Викимедијине заједнице Републике Српске, у категорији природна добра Републике Српске освојио је наш Милановчан Владимир Тадић (познатији као Свјетлопис).

Сазнајте више

Прикупљање донација за изградњу манастира

29.10.2019.

У акцији прикупљања донација за прозоре - фасаду за Манастир Милановац, један прозор једна породица - 10 м2 фасаде једна породица се јавило 27. породица, свака породица 500 КМ које су донирале за столарију која је износила 15.000 КМ.

Сазнајте више

Слава Манастира Милановца

21.9.2018.

На Празник Рођења Пресвете Богородице у новооснованом Манастиру Милановцу, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије предводио је свечано славско евхаристијско сабрање. Ово је прва слава Манастира Милановца од како је одлуком Св. Архијерејског Синода назначен као Манастир.

Сазнајте више

Босански Милановац: Уређењем пута до повратка мјештана

30.6.2014.

Завичајно удружење Сањана "Грмеч", чије је сједиште у Бањалуци, јуче је у селу Босански Милановац удаљеном двадесетак километара од Санског Моста организовало акцију чишћења и уређења пута.

Сазнајте више

Епископи Јоаникије и Атанасије осветли темеље новом манастиру и ново црквено звоно у Крајини

28.9.2015.

На Крстовдан 27.септембра 2015. године у мјесту Босански Милановац код Санског Моста а при храму Рођења Пресвете Богородице у овом мјесту освећен је новоизграђени темељ будућег конака при овом храму.

Сазнајте више