Episkopi Joanikije i Atanasije osvetli temelje novom manastiru i novo crkveno zvono u Krajini

  • 28.9.2015.

Na Krstovdan 27.septembra 2015. godine u mjestu Bosanski Milanovac kod Sanskog Mosta a pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u ovom mjestu osvećen je novoizgrađeni temelj budućeg konaka pri ovom hramu. Dočekom Episkopa budimljansko-nikšićkog g.Joanikija i Episkopa bihaćko-petrovačkog Atanasija počela je Sveta Arhijerejska Liturgija uz sasluženje više sveštenika; prtojereja-stavrofora Miladina Tešanovića, jereja Alena Marića i protođakona Nikole Perkovića. A svojim pojanjem svečanost su uljepšali sveštenici i vjerni narod pojući liturgijske pjesme. Moramo naglasiti da je posjeta Episkopa Joanikija istorijski čin za ovo mjesto jer je ovo prva posjeta jednog Vladike iz Crne Gore Bosanskom Milanovcu.

Nakon Svete Arhijerejske Liturgije Episkopi Joanikije i Atanasije osvetili su novopodignute temelje konaka blagodareći dobroti i ljubavi dobrotvora Gospodina Jovice Stupara i Dragomira Krunića iz Banja Luke. Vođeni nesebičnom ljubavlju i željom da svojim potomcima ostave zalog za vječnost odlučili su da podignu ovaj konak kao mjesto gdje će svaki putnik namjernik prolazeći Bosanskim Milanovcem moći da se odmori na ovom mjestu i da napoji svoju dušu vode žive sa izvora vjere Hristove. Episkop Joanikije u svojoj besjedi naglasio je značaj današnjeg praznika, značaj krsta koji obnovi našu prirodu, naše zajedništvo, koji nas dovodi u blizinu Božiju… na kraju svoje besjede se zahvalio domaćinu Episkopu Atanasiju na toploj i bratskoj dobrodošlici kao i blagočestivom narodu bosanske Krajine.

Čestitajući praznik Vozdviženja časnog krsta Episkop Atanasije naglasio je u svojoj besjedi da kiša i maglovito vrijeme nisu spriječile nas da se okupimo u Svetome hramu jer nas okuplja znamenje pobjede časni Krst Gospodnji. Pozdravljajući sve prisutne Episkop Atanasije zahvalio se dobrotvorima i jereju Alenu Mariću što su pažljivo i marljivo radili kako bi jednoga dana ovde zaživjela monaška zajednica.

Nakon trpeze ljubavi ispred hrama, koja je pripremljena za sve prisutne zvanice i mnogobrojni vjerni narod, Episkopi su se uputili put Manastira Klisine gdje ih je dočekao Iguman ove Svete obitelji Vasilije (Rožić) sa bratstvom manastira.

Nakon što su obišli hram i okrijepili se u konaku Manastira Klisine u poslepodnevnim časosvima Episkopi, sveštenstvo i monaštvo su obavili i osvećenje zvona pri hramu Hrista Spasistelja u Oštroj Luci. Zvono ovome Svetom hramu je dar kuma Laze Stanara i njegovih sestara Nade i Dane koji su došli iz daleke Australije da uveličaju ovo slavlje. Episkop Atanasije pozdravio je nastojanja ovih blagočestivih ljudi a pre svega hrišćana koji su ostali vjerni svome zavičaju. I poželio da zvuk ovoga zvona bude od pomoći i duhovno oružje svima koji budu slušali njegov zvuk.

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka
https://www.eparhijabihackopetrovacka.org/episkopi-joanikije-i-atanasije-osvetili-temelje-novome-manastiru-i-novo-crkveno-zvono-u-krajini/


Postavljanje stolarije

31.12.2019.

Ovih dana je završeno postavljanje stolarije, kao što možete da vidite na priloženim fotografijama.

Saznajte više

Donatorsko veče u Staroj Pazovi za Manastir Milanovac

13.11.2019.

Pozivamo sve naše zemljake, prijatelje i ljude dobre volje koji mogu i hoće pomoći da završimo naš Manastir, da se u što većem broju okupimo i sakupimo prilog kako bi se nastavili radovi na Manastiru.

Saznajte više

Milanovčan pobjednik konkursa za najbolju fotografiju

31.10.2019.

Nagradu za najbolju fotografiju foto-konkursa Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u kategoriji prirodna dobra Republike Srpske osvojio je naš Milanovčan Vladimir Tadić (poznatiji kao Svjetlopis).

Saznajte više

Prikupljanje donacija za izgradnju manastira

29.10.2019.

U akciji prikupljanja donacija za prozore - fasadu za Manastir Milanovac, jedan prozor jedna porodica - 10 m2 fasade jedna porodica se javilo 27. porodica, svaka porodica 500 KM koje su donirale za stolariju koja je iznosila 15.000 KM.

Saznajte više

Slava Manastira Milanovca

21.9.2018.

Na Praznik Rođenja Presvete Bogorodice u novoosnovanom Manastiru Milanovcu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije predvodio je svečano slavsko evharistijsko sabranje. Ovo je prva slava Manastira Milanovca od kako je odlukom Sv. Arhijerejskog Sinoda naznačen kao Manastir.

Saznajte više

Borenović u posjeti Sanskom Mostu

15.12.2015.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović posjetio je danas opštinu Sanski Most, gdje je razgovorao sa vjerskim, lokalnim i federalnim zvaničnicima o aktivnostima na pružanju pomoći srpskim povratnicima na ovom području.

Saznajte više

Bosanski Milanovac: Uređenjem puta do povratka mještana

30.6.2014.

Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", čije je sjedište u Banjaluci, juče je u selu Bosanski Milanovac udaljenom dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta organizovalo akciju čišćenja i uređenja puta.

Saznajte više